Het voetstappenpad

Van oude dingen die nooit voorbijgaan…

Voetstappenpad in beton

Tijdens de crisisjaren van de vorige eeuw werden er in Nederland op grote schaal projecten uitgevoerd om de werklozen aan het werk te zetten. De Amsterdamse Bosbaan is daar een mooi voorbeeld van. En natuurlijk het Voetstappenpad rond Hilversum.

In 1938 besloot de gemeente om een wandelpad aan te leggen rond de grootste plaats in het Gooi. Het project werd, zoals gezegd, voornamelijk uitgevoerd door werklozen. Het Voetstappenpad werd gemarkeerd door karakteristieke betonnen wegwijzers met de afdruk van een bloot voetje erop. In 1940 was het werk klaar en men kon prachtig wandelen rondom Hilversum. Zestienduizend gulden had het project gekost.

Maar in de oorlog en in de tijd van de wederopbouw hadden de mensen natuurlijk vaak wat beters te doen dan rondom het omroepdorp te wandelen. En het mooie voetstappenpad raakte in vergetelheid. Alleen de onverwoestbare betonnen wegwijzers met de afdrukken van blote voetjes erop bleven bestaan. En bijna iedere Hilversummer en wandelende en fietsende Gooier kent die paaltjes. Maar wist niet meer waar ze voor stonden.

In 1997 heeft het Goois Natuurreservaat het oude pad in ere hersteld. Natuurlijk waren er veel dingen veranderd. Maar het mooie was en is dat het grootste deel van het Voetstappenpad nog altijd geheel buiten Hilversum om loopt. Alleen de bebouwing van de Kerkelanden heeft een beetje roet in het eten gegooid. Zo’n 2 kilometer loop je echt door de bebouwde kom, maar dat is dan ook het enige stukje van de wandeling waar je weinig groen ziet. De blote voetjes op de betonnen paaltjes zie je wel, die blijken echt onverwoestbaar.

Toch bleef de bekendheid van het pad, ook na de renovatie, relatief klein. Totdat de Lions Club Hilversum vorig jaar een wandelrally over het pad organiseerde. Keihard werken, bij iedereen aankloppen om publiciteit te krijgen, met foldertjes de hei op en het bos in en op 15 mei 2011 is het dan zover. Een kleine 400 wandelaars meldden zich bij de verschillende startpunten en de Lions en hun helpers waren overdonderd door het succes en door het enthousiasme van de wandelaars. Het Voetstappenpad was “herboren”.

De club besloot om het project voort te zetten en ieder jaar zal de wandelrally over het voetstappenpad plaatsvinden op tweede zondag in mei. Aandacht in de media, medewerking van het Mediapark, waar de officiële start is om 10.00 uur, en waar gratis geparkeerd kan worden. Steun van Beeld en Geluid, iedere wandelaar krijgt een tweede kaartje gratis op deze dag en steun van sponsors die graag groene, gezonde doelen helpen maken het evenement mogelijk.

Het voetstappenpad, nu al een klassieker!

Facebook Voetstappenpad pagina

Informatie

Datum: zondag 21 mei 2017

Starttijden: 08:00-11:00

Prijs: € 7,00 per persoon. 

NS Treinen: u kunt na ca. 16 km via station Hollandse Rading op eigen gelegenheid terugreizen naar Hilversum Mediapark. Treintijden klik hier.

Horeca en toiletten: Ja, zie kaart.

EHBO: Aanwezig

Honden: Aangelijnd toegestaan. In het Spanderswoud, in 't Hoogt van Kruis, en op de Hoorneboegse Heide mogen honden loslopen.

Inschrijven: Online 

Informatie: info@voetstappenpad.nl 

Parkeren: Op het Mediapark. Helaas dit jaar geen gratis uitrijkaarten.

Kaart

Kaart van het voetstappenpad
Deze kaart staat ook in het wandelboekje, en toont controleposten...