Het voetstappenpad

Van oude dingen die nooit voorbijgaan…

Voetstappenpad in beton

Tijdens de crisisjaren van de vorige eeuw werden er in Nederland op grote schaal projecten uitgevoerd om de werklozen aan het werk te zetten. De Amsterdamse Bosbaan is daar een mooi voorbeeld van. En natuurlijk het Voetstappenpad rond Hilversum.

In 1938 besloot de gemeente om een wandelpad aan te leggen rond de grootste plaats in het Gooi. Het project werd, zoals gezegd, voornamelijk uitgevoerd door werklozen. Het Voetstappenpad werd gemarkeerd door karakteristieke betonnen wegwijzers met de afdruk van een bloot voetje erop. In 1940 was het werk klaar en men kon prachtig wandelen rondom Hilversum. Zestienduizend gulden had het project gekost.

Maar in de oorlog en in de tijd van de wederopbouw hadden de mensen natuurlijk vaak wat beters te doen dan rondom het omroepdorp te wandelen. En het mooie voetstappenpad raakte in vergetelheid. Alleen de onverwoestbare betonnen wegwijzers met de afdrukken van blote voetjes erop bleven bestaan. En bijna iedere Hilversummer en wandelende en fietsende Gooier kent die paaltjes. Maar wist niet meer waar ze voor stonden.

In 1997 heeft het Goois Natuurreservaat het oude pad in ere hersteld. Natuurlijk waren er veel dingen veranderd. Maar het mooie was en is dat het grootste deel van het Voetstappenpad nog altijd geheel buiten Hilversum om loopt. Alleen de bebouwing van de Kerkelanden heeft een beetje roet in het eten gegooid. Zo’n 2 kilometer loop je echt door de bebouwde kom, maar dat is dan ook het enige stukje van de wandeling waar je weinig groen ziet. De blote voetjes op de betonnen paaltjes zie je wel, die blijken echt onverwoestbaar.

Toch bleef de bekendheid van het pad, ook na de renovatie, relatief klein. Totdat de Lions Club Hilversum vorig jaar een wandelrally over het pad organiseerde. Keihard werken, bij iedereen aankloppen om publiciteit te krijgen, met foldertjes de hei op en het bos in en op 15 mei 2011 is het dan zover. Een kleine 400 wandelaars meldden zich bij de verschillende startpunten en de Lions en hun helpers waren overdonderd door het succes en door het enthousiasme van de wandelaars. Het Voetstappenpad was “herboren”.

De Lions club heeft de tocht nog 4 maal georganiseerd. Vanaf 2016 heeft de Gooise Atletiek Club Hilversum de organisatie overgenomen. De wandeladfdeling heeft zo ook een eigen evenement. De wandelrally over het voetstappenpad vind plaats op de tweede of derde zondag in mei. Het GNR is de begunstigde van de opbrengst van uw inschrijving.

Het voetstappenpad, nu al een klassieker!

Facebook Voetstappenpad pagina

Informatie

Datum: zondag 27 mei 2018

Starttijden: 08:00-11:00

Prijs: € 7,00 per persoon. 

NS Treinen: De start en finish is vlakbij het station 'Hilversum Mediapark'. Voor de 16 km afstand kunt u terug reizen met de NS. U stapt dan op bij het station 'Hollandse Rading'. De treintijden kunt u hier vinden.

Horeca en toiletten: Ja, zie de kaart op deze pagina.

EHBO: Aanwezig

Honden: Aangelijnd toegestaan. In het Spanderswoud, in 't Hoogt van Kruis, en op de Hoorneboegse Heide mogen honden loslopen.

Inschrijven: Online 

Informatie: info@voetstappenpad.nl 

Parkeren: Op het Mediapark is voldoende gelegenheid. We hopen dit jaar weer gratis uitrijkaarten te kunnen uitreiken.

Kaart

Kaart van het voetstappenpad
De stempelposten zijn ingetekend. Bij stempelpost 3 kunt u de keuze maken voor de 16km. Hiertoe volgt u het pad langs het sppor aan de Westelijke zijde. U komt dan uit bij NS station Hollandse Rading.